Ieri s-a deschis în Birmingham cea mai mare bibliotecă publică din Europa. Cel puțin așa spun britanicii despre clădirea ce ocupă, în Centenary Square, o suprafață de peste 30.000 de metri pătrați. Concepută după planurile de arhitectură ale unei firme olandeze, Mecanoo, biblioteca din Birmingham a fost construită pentru a înlocui vechea bibliotecă centrală construită în urmă cu mai bine de 40 de ani și despre care prințul Charles spunea că arată de parcă acolo ar fi incinerate iar nu citite cărți.
Cu o formă spectaculoasă ce amalgamează parcă mai multe cutii gigantice înfășurate într-un strat filigranat de bucle metalice, bibloteca birminghamezilor se înalță pe 10 nivele și adăpostește aproape un million de cărți.
“Fațada aduce aminte de gazometrele industriale precum și de istoria comerțului cu bijuterii din acest loc”, spune Francine Houben, fondator și director al firmei Mecanoo, făcând referire la motivul cercului care se repetă pe fațada clădirii.
Construită pe parcursul a trei ani și finanțată aproape în întregime de consiliul local cu aproximativ 189 de milioane de lire sterline, biblioteca e situată în apropierea unor importante clădiri precum Repertory Theatre, deasemenea renovat ca parte a proiectului, și cu care comunică printr-un foier deschis, și Symphony Hall.
Cei care vor trece pragul bibliotecii vor descoperi nu doar cărți de o mare importanță internațională (aici există una dintre cele mai mari colecții Shakespeare din lume), ci și arhive precum cea a lui Charles Parker – important om de radio și de teatru, producător Radio BBC – colecții de fotografie precum cea a orașului Birmingham – ce cuprinde peste 3,5 milioane de itemuri – precum și colecții speciale de muzică dedicate unor trupe originare din Birmingham: Black Sabbath, Duran Duran, The Streets.
Surse foto: birminghammail.co.uk, telegraph.co.uk, dezeen.com, birmingham.ac.uk
- Biblioteca publică din New York – NYPL
- Căldură mare, monşer!
- Lizoanca: un premiu mare şi un film… în continuare
- Numărul înscrierilor la Gala Bun de Tipar a fost neașteptat de mare
- Penguin Drop Caps – scriitori cu literă mare
- Absolut! sau ce să inovezi şi ce să păstrezi dintr-un „mare clasic” – Cu Marcel Iureș la ACT
The post Cea mai mare bibliotecă publică din Europa appeared first on Bookaholic.